Over ons

Image

Initiatiefnemers

ACS Behavioural Auditing & Consulting is een initiatief van ACS. Rond 2010 zijn de ACS-partners Jan Otten en Inge van der Meulen gestart met het transformeren en voor internal auditing geschikt maken van theorieën, methoden en technieken uit de gedragswetenschappen. Dit heeft geleid tot zowel deductieve als inductieve auditvormen voor het onderzoeken van gedrag- en cultuurgerelateerde beheersingsvraagstukken.

Jan Otten

Jan is oprichter van ACS. Zijn hoofdactiviteit is het uitvoeren en begeleiden van audits op het gebied van gedrag en cultuur. Daarnaast verzorgt hij trainingen en opleidingen op dit gebied. Verder is hij (mede)ontwikkelaar en -auteur van Management Control Auditing en ontwikkelaar en auteur van Kwaliteit van Administratieve Dienstverlening (KAD).

Jan Otten studeerde arbeids- en organisatiepsychologie en bedrijfskunde. Tijdens en na zijn opleiding heeft hij veel onderzoek verricht voor instituten als de Radboud Universiteit Nijmegen en het Instituut Toegepaste Sociologie (ITS). De meeste van deze onderzoeken hadden betrekking op arbeidsmotivatie en lagen in de lijn van het paradigma van de socio-techniek. In 1994 heeft hij samen met enkele toenmalige KPMG-collega’s ACS gestart waar hij nog steeds deel van uitmaakt.

Jan is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van Operational audit in Nederland. Als docent heeft hij bijgedragen aan de start van de beide postinitiële opleidingen Operational auditing die ons land rijk is en is nog steeds verbonden aan de opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De afgelopen periode van 20 jaar betrokkenheid bij de ontwikkeling van Internal / Operational audit laten zich indelen in drie periodes. De eerste periode wordt gekenmerkt door het begrip management control. Daarbij heeft het boek 'Kwaliteit van Administratieve Dienstverlening' uit 1992, waarvan Jan mede-auteur is, een belangrijke rol gespeeld. De tweede periode kan het beste worden voorzien van het label relevant en deugdelijk onderzoek. Ook deze periode komt voort uit zijn achtergrond als psycholoog en zijn onderzoekservaring in de jaren ’80. De huidige periode wordt gekenmerkt door behavioural auditing, waarbij de focus ligt op gedraggerelateerde beheersingsvraagstukken in organisaties.

Manja Knevelbaard

Manja Knevelbaard Msc is partner van ACS Partners. Ze voert onderzoeken uit naar gedrag en cultuur (behavioural audits) en begeleidt Agile Audits met multidisciplinaire teams.  Ze stelt zichzelf ten doel om betekenisvolle audits uit te voeren die aanzetten tot duurzame verandering.

Toen Manja 10 jaar geleden begon in de ‘controlehoek’ van een financiële instelling, verwonderde ze zich. Het doel was om de organisatie te verbeteren. Ze deed onderzoek, stak er veel tijd en energie in, schreef aanbevelingen en vervolgens belandde het rapport in een la. Wat nou verbeteren?  
Manja ging op onderzoek uit: waarom eindigde zoveel moeite in niets? ‘Hij wil het niet.’, ‘Het past niet bij zijn belangen.’, ‘Ze kunnen niet door één deur’. Het lag dus aan de mensen binnen het bedrijf. Maar hoe verander je die en kun je die wel veranderen? Dat fascineerde haar en ze besloot om Managementwetenschappen te studeren met specialisatie ‘verandermanagement’. Manja leerde veel over hoe organisaties werkelijk veranderen, maar weinig over wat dit betekende voor het vak, het uitvoeren van audits. Daarom is ze uiteindelijk afgestudeerd op Controlling & Change, en rondde zij haar scriptie af over de interactie tussen auditor en auditee, en wat dit betekent voor de adoptie van aanbevelingen. Manja studeerde cum laude af.  
Graag wilde Manja haar nieuwverworven kennis uit de psychologie, antropologie, institutionele theorie en postmodernisme toepassen in de praktijk. Ze koos ervoor om zich te specialiseren in onderzoeken rondom cultuur en gedrag: wat speelt er nou écht in organisaties, wat vinden en denken mensen écht, wat zijn hun drijfveren, welk gedrag helpt ons richting de doelstellingen en welk gedrag brengt ons er juist verder vanaf?  
Ze volgde bij Jan Otten verschillende opleidingen. Ze was direct verkocht: ‘Behavioural Auditing vind ik een briljante methode die werkelijk bijdraagt aan organisaties. Geënt op de kwalitatieve onderzoeksmethodes, biedt dit type onderzoek rijke, gedetailleerde informatie met genoeg ruimte voor nuance, complexiteit en verschillende perspectieven binnen organisatie.’   
De bij ACS verworven kennis paste Manja direct toe in haar werkpraktijk in de semi-overheid, zorg, IT- en energiesector en zag direct de positieve resultaten ervan. In deze werkwijze kan ze haar aangeboren liefde voor vragen stellen kwijt, haar nieuwsgierigheid, haar analytische skills en brengt ze, door het verbinden van mensen, écht verandering en hopelijk zelfs verbetering. 
Om meer tijd te kunnen besteden aan het doen van audits die wérkelijk impact maken en aanzetten tot verandering, sloot Manja zich in 2022 aan bij ACS als Partner. 

Inge van der Meulen

Inge is inmiddels haar loopbaan aan het afbouwen. Ze is incidenteel nog beschikbaar voor behavioural audit gerelateerde opdrachten (onderzoek, training en coaching).

Vragen?

Heb je vragen of wil ons iets voorleggen of met ons bespreken, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

© 2022 Jan Otten