Nieuws

Image
Geschreven door: | Geplaatst op: | Categorie:

Online interviewen

In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft de kwaliteit van een online interview helemaal niet onder te doen voor de 'off line' variant. Een van de meest genoemde nadelen van online interviewen is het gebrek aan non-verbale informatie. Met enkele instructies aan je gesprekspartner is dit heel gemakkelijk op te lossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Beeld en geluid aan;
  • Camera op ooghoogte (een paar boeken onder de laptop is vaak voldoende);
  • Belichting van voren (een bureaulamp naast het scherm brengt het gezicht van je gesprekspartner meestal voldoende goed in beeld);
  • Rustige omgeving.

Het is een goed idee om als afdeling een dergelijk instructie-overzicht te maken en toe te voegen bij elke uitnodiging voor een interview.

Uiteraard vraagt dit dat je zelf het goede voorbeeld geeft en er voor zorgt dat je deze 'instructies' zelf hebt toegepast.

Als je het vertrouwen van je gesprekspartner niet vanaf het allereerste moment op de proef wil stellen 'blur' je niet je achtergrond en je vervang je deze ook niet met een foto van een moderne huiskamer, kantoor of tropisch strand. Het is beter om voor een opgeruimde achtergrond te zorgen. Zo kunnen een boekenkast en een paar planten wat dat betreft wonderen verrichten.

Als je gebruik maakt van een video-apparaat waarbij je het diafragma kan instellen, kies dan voor een zo klein mogelijk f-getal. In dat geval is je achtergrond niet sterk 'geblurred' zoals bij de videoplatforms, maar een klein beetje vager zodat je ook mooi 'los' komt van de achtergrond.